KEJAYAAN MANUSIA HANYA DALAM AGAMA.SEJAUH MANA MANUSIA TAAT PADA PERINTAH ALLAH DAN MENGIKUT SUNNAH NABI S.A.W

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, March 4, 2010

Antara Anak Kita Dan Anak Mereka - Syukurilah

Anak Kita
Anak Mereka
Anak Kita
Anak Mereka
Anak kita
Anak mereka

Targhib :

Kenikmatan yang ada pada kita kekadang kita lupa mensyukuri. Bila kenikmatan yang ada tidak disyukuri, natijahnya berbagai keburukan zahir di dalam masyarakat. Bila anak-anak dibesarkan di dalam kenikmatan yang tidak disyukuri ini maka lahirlah anak-anak yang tidak berakhlak, yang durhaka pada Allah dan Rasul serta berlebih lagi durhaka pada ibubapa.

Bukan hanya bersyukur atas nikmat rezeki sahaja malah sebarang nikmat yang jelas mau pun yang tersembunyi selama ianya sebagai satu nikmat dari Allah swt.

Hassan r.a meriwayatkan dari Nabi saw bersabda," Tidaklah Allah memberi nikmat pada hambaNya dari beberapa nikmaNya kecil atau pun besar kemudian ia menyebut Alhamdulillah, melainkan telah diberi kepadanya sesuatu yang lebih besar dari nikmat yang diterimanya." (Abullaiits Samarkandi : Tanbihul Ghafilen)

Said bin Jubair rah berkata," Orang yang pertama masuk syurga ialah orang yang selalu mengucap Alhamdulillah di dalam kesenangan maupun di dalam kesusahan."

Abu Zhar Al Ghifari r.a bila ditanya oleh sesaorang," Manusia manakah yang menerima nikmat yang paling besar? Jawab Abu Zhar r.a ," Dia yang merasa aman di dalam kuburnya serta menanti ganjaran pahala."

Semuga kita tergolong di kalangan hamba-hambanya yang bersyukur. Aamiin.

p/s : "Alhamdulillahi a'la kullihal wa fi kulli hal"

No comments:

Post a Comment